برنامه نویسی کم کد یا بدون کد چیست؟
بدون کد یا حرکت کم کد یک فلسفه دیجیتالی است که به هر کسی اجازه میدهد تا بدون نیاز به دانستن برنامه نویسی اپها یا برنامههایی را ایجاد کند. این چیزی است که به عنوان «برنامه نویسی بدون کد» یا «برنامه نویسی بصری» شناخته میشود. به عبارت دیگر، توسعه ای که از زبانهای برنامه نویسی صرف نظر میکند تا ایجاد فرآیندی ساده تر و شهودی تر ممکن شود. هیچ فناوری بدون کد و کم کدی در بخش هوش مصنوعی اهمیت پیدا نمی کند، ولی روندی است که به افراد بیشتری امکان استفاده و درک هوش مصنوعی را میدهد.
جنبش بدون کد یک فلسفه دیجیتالی است که هدف آن این است که به هر کسی اجازه دهد بدون دانستن نحوه برنامه نویسی بتواند برنامهها و نرم افزارها را ایجاد کند.
پیشنهاد مطلب: 10 زبان برتر برنامه نویسی 2023
تقریباً دو دهه است که پلتفرم هایی مانند وردپرس به هر کسی اجازه میدهد بدون هیچ دانش برنامه نویسی یک وبلاگ یا وب سایت ایجاد کند. اینها ابزارهایی منبع باز هستند که راه را برای دسترسی بیشتر طراحی وب به کاربر عادی آغاز کردند. در جامعه ای با فعالیت دیجیتالی هرچه بیشتر و وابستگی بیشتر به اپلیکیشنهای تلفن همراه، برنامه نویسی کم کد به معنای گامی رو به جلو و بدون بازگشت است. توسعه برنامه نویسی کم کد و بدون کد نیاز بسیاری از شهروندان، کارفرمایان و کارمندان را برای قرار دادن محتوای خود در محیطهای مختلف به طور مستقل و بدون سرمایه گذاری هنگفت در زمان و هزینه برطرف میکند.
برنامه نویسی LOW CODE چیست؟
مفهوم کم کد در حدود سال 2014 توسط آژانس تحقیقات بازار Forrester Research در گزارشی در مورد پلتفرمهای جدید توسعه اپلیکیشن کاربر محور ابداع شد. توسعه برنامه نویسی کم کد در مواجهه با ساده سازی پیشرونده ابزارهای فناوری، تقاضا برای راه حل های ارزانتر وب و کمبود برنامه نویسان واجد شرایط با مهارت های دیجیتالی خاص، به شدت عرصه را برای ظهور برنامه نویسی کم کد فراهم کرده بود.
کد کم به کاربران اجازه میدهد تا اپهایی را در طیف گسترده ای از دستگاهها و رسانههای دیجیتال به کارآمدترین شکل ممکن آن هم به صورت خودکار، ایجاد، توسعه و نگهداری کنند. اکثر این ابزارهای «بدون کد» پلتفرمهای آنلاین هستند، بنابراین ما حتی برای استفاده از آنها نیازی به نصب نرم افزار روی دستگاه های خود نداریم و فقط دسترسی به یک مرورگر وب کفایت میکند. علاوه بر این، برنامه نویسی کم کد به روز رسانی مداوم برنامه را برای پاسخگویی به تقاضاهای در حال تغییر مصرف کننده ممکن میکند.
به عنوان یک قاعده، اینها رابطهای بسیار بصری هستند. آنها بر اساس یک اصل ماژولار کار میکنند که در آن کل ساختارها را میتوان با ماوس (به اصطلاح Drag and Drop) و با تعدادی از اجزای آماده به شکل قالب ایجاد کرد. این امر ساخت جریانهای اطلاعاتی، ارائه دادهها به شیوه ای جذاب یا خودکارسازی اقدامات را آسان میکند.
مزایا
در حالی که محاسبات سنتی برای تحول دیجیتال و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی جهانی ضروری است و خواهد بود، دسترسی تدریجی به توسعه برای کاربران غیرمتخصص از طریق برنامه نویسی کم کد دارای مزایای بی شماری است. علی رغم ارائه سطح محدودی از سفارشی سازی و انعطاف پذیری، این ابزارها محاسبات را دموکراتیزه میکنند و امکان بیشتری برای در دسترس قرار دادن هوش مصنوعی به افراد بیشتری فراهم میکند.
چابکی
به لطف برنامه نویسی کد کم/بدون کد، زمان بازاریابی برای محصولات کوچک و متوسط وب سایز بسیار کاهش مییابد. به عنوان مثال، با ذخیره کل بخش توسعه کد، در برخی از پلتفرمها مانند Shopify، میتوانید کل روزهای کاری را به عنوان وقت آزاد در اختیار داشته باشید و در کمتر از یک هفته تجارت الکترونیکی را توسعه دهید. به طور مشابه، زمان نگهداری و به روز رسانی برنامه نیز کاهش مییابد.
خودمختاری
یکی از مزایای کلیدی استفاده از این پلتفرمها این است که کاربران برای ارائه یک محصول با کیفیت به متخصص فناوری اطلاعات یا برنامه نویس نیاز ندارند. برنامه نویسی کم کد شامل عملکردها و مدل هایی از پیش تعریف شده و استاندارد میشود که قبلاً به مداخله کارکنان توسعه نیاز داشت این نوع برنامه نویسی به کاربران استقلال می دهد و به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا روی کارهای دیگری مانند بهبود نرم افزار یا ابداع راه حل های جدید وب تمرکز کنند.
صرفه جویی
با توجه به استقلال کارشناسان توسعه وب، کار با ابزارهای کم کد و بدون کد نیازمند حداقل سرمایه گذاری اولیه در پیکربندی، آموزش و پیاده سازی است. بسته به نیاز و حجم دادهها و اطلاعات درخواستی هر مشتری، نرخهای مختلفی برای استفاده از این پلتفرمهای آنلاین وجود دارد، اما بسیاری از آنها یک دوره آزمایشی رایگان و حتی یک طرح اولیه رایگان را ارائه میدهند.
همکاری
دسترسی به پلتفرم های کم کد برای کارکنان هر بخش از یک شرکت، مشارکت همه آنها را در ایجاد یک برنامه وب که نیازهای همه را برآورده میکند، تسهیل میکند. بنابراین، این ابزارها پیشرفتهای قابل توجهی را از نظر همکاری، چابکی و بهره وری تیم از خود نشان میدهند که ترجیحاً همیشه توسط متخصصان برنامه نویسی «سنتی» به پیش برده میشوند یا پشتیبانی میشوند.
تفاوت بین کم کد و بدون کد
پلتفرم های کم کد و بدون کد یک فلسفه مشترک دارند: کاهش کدهای موقت برای دسترسی بیشتر به برنامه نویسی. با این حال، بسته به گزینه انتخاب شده، دامنه سفارشی سازی، پیچیدگی و استقلال در هنگام توسعه یک برنامه متفاوت هستند.
بدون کد
اینها پلتفرمهایی هستند که برای کاربرانی طراحی شده اند که دانش برنامه نویسی ندارند، بنابراین نیازی به کد ندارند. آنها برای ایجاد اپهایی با طول عمر کوتاه، در موارد تجاری ساده یا فرآیندهای دستی که نیازی به اتصال به سیستمهای شخص ثالث ندارند، مفید هستند.
کم کد
اینها پلتفرمهایی با محتوای کد پایین هستند که با مفاهیم بسیار ابتدایی برنامه نویسی دستی امکان سفارشی سازی عملکردها، مدلها و قالبهای از پیش پیکربندی شده ارائه شده توسط ابزار را فراهم میکنند. آنها برای تولید اپهایی با چرخه عمر طولانی تر، راه حل هایی که باید با سیستم های شرکتی پیچیده تر ادغام شوند یا ایجاد حداقل محصولات قابل دوام (MVP) استفاده میشوند.
محبوبترین پلتفرمهای کم کد
ما پنج پلتفرم کم کد را معرفی می کنیم که می توانند با ارائه نوعی DIY (کار را خودت انجام بده) برای برنامه نویسی راه حلهای وب و اپهای بدون کد، تبدیل دیجیتالی هر سازمانی را آسان کنند.
- وردپرس. این سیستم که در سال 2003 متولد شد، یک سیستم مدیریت محتوا است که در ایجاد وبلاگ بسیار محبوب شد و بعدتر به یکی از ابزارهای اصلی برای ایجاد وب سایتهای تجاری تبدیل شود. بر اساس دادههای Simplifier، در حال حاضر از هر 3 وب سایت یکی از طریق وردپرس مدیریت میشود.
- هانی کد. آمازون پلتفرم los code خود را در سال 2020 راه اندازی کرد، وب سایتی که اپهایی برای حداکثر 20 کاربر را میتوان با مونتاژ انواع ماژولها به صورت رایگان طراحی کرده و ساخت.
- Appsheet. گوگل این پلتفرم توسعه بدون کد را برای نرم افزارهای کاربردی فراهم میکند که به کاربران امکان میدهد با استفاده از منابع داده مانند Google Drive، DropBox، Office 365 و دیگر پلتفرمهای مبتنی بر فضای ابری، برنامههای موبایل، تبلت و وب ایجاد کنند.
- PowerApps. مایکروسافت یک محیط توسعه برای ایجاد سریع اپهای تجاری متناسب با نیازهای هر سازمان ایجاد کرده است. با Power Apps میتوان برنامههایی ایجاد کرد که به دادههای کسب و کار ذخیره شده در پلتفرم دادههای زیرین (Microsoft Dataverse) یا در منابع دادههای محلی و آنلاین مختلف متصل میشوند.
- فیگما. در سال 2015، این استارت آپ میخواست اولین ابزار طراحی را راه اندازی کند که دسترسی به وب را با عملکرد یک برنامه بومی ترکیب میکرد. این پلتفرم یک ابزار رایگان برای هر کسی برای شروع و تشویق کار مشترک است.