بررسی تفاوت های سه نوع سرور Blade ، سرور Rack و سرور Tower
سرورها با پیکربندیهای مختلفی ارائه میشوند. انتخاب هر یک از سرور ها (سرور Blade ، سرور Rack و سرور Tower) در مرکز داده بر عملکرد پایگاه داده، فضای ذخیره سازی، بودجهها و مقیاس پذیری آن تأثیر میگذارد.
به همین دلیل در این مقاله به بررسی تفاوتهای سه نوع سرور Blade ، Rack و Tower میپردازیم. اینکه مزایا و معایب آنها چیست و کدام نوع متناسب با نیازهای شما میباشد.
در ابتدا خلاصهای از هر یک را بررسی کنیم:
- سرور های Rack یا Rack Mount بر روی رکهای استاندارد نصب شدهاند که میتوانند ارتفاعی به میزان 10 فوت (حدود 305 سانتی متر) داشته و این امکان را به پایگاه داده میدهد تا دهها سرور نصب شده روی رک را به طرز کارآمدی مستقر کند.
- سرورهای Blade نیز مدارهای کوچکی هستند که در محفظه سرور فعالیت داشته و یک انتخاب عالی برای قدرت پردازش بالا در یک محیط متراکم هستند.
- سرورهای Tower با قابلیت بهینه سازی و سفارشی سازی بالایی ارائه شدهاند، در نتیجه به سازمانها امکان پیکربندی دقیق سرور را مطابق با نیازهایشان میدهند.
سرور Rack چیست؟
سرورهای رک مونت یا Rack ، سروری است که در داخل رک نصب شده است. سرور Rack معمولاً سرورهای عمومی هستند که طیف گستردهای از برنامهها و زیرساختهای محاسباتی را پشتیبانی میکنند. برای صرفه جویی در فضای دیتاسنتر، تجهیزات این سرورها را به صورت عمودی روی هم در قفسهها قرار میدهند.
قفسههای استاندارد شده در واحدهایی (Units) اندازه گیری میشوند که 1.75 اینچ (4 سانتیمتر) ارتفاع و 19 اینچ (49 سانتیمتر) عرض دارند. سرور Rack به صورت عمودی در این قفسهها قرار میگیرند، به این معنی که ارتفاع سرور رک ممکن است U1 ، U2 ، U10 یا بالاتر باشد. درست مانند قفسههای U70 که با ارتفاع 305 سانتی متر در سال 2016 عرضه شدند. دستگاههای دیگر نیز متناسب با استاندارد واحد rack تولید میشوند، بنابراین شرکتها میتوانند از واحدهای خالی در قفسههای خود استفاده کنند.
مزایای سرورهای Rack
- کارکرد مستقل: هر سرور رک دارای تمام موارد موردنیاز برای اجرا به عنوان یک سیستم مستقل یا شبکهای مانند منبع تغذیه ، پردازنده و حافظه اختصاصی میباشد. همین ویژگی باعث میشود تا سرورهای رک عملیات محاسباتی فشردهای را انجام دهند.
- کارایی: سرورهای نصب شده روی رک و سایر دستگاههای محاسباتی، استفاده بسیار کارآمد از فضای محدود پایگاه داده دارند. همچنین سرورهای رک را میتوان به کمک مموری، حافظه ذخیره سازی و پردازندههای اضافی به راحتی توسعه داد. به علاوه فرآیند اتصال و جدا کردن يک وسيله جانبی در این سرورها به منظور اشتراک گذاری و تعیین دسته بندی دادهها، به راحتی میتواند توسط مدیران سرور انجام شود.
- مقرون به صرفه: نحوه قرارگیری این سرور به نوعی است که امکان مدیریت و بهره وری انرژی را با حداقل هزینه به شما ارائه میدهد.
معایب سرور Rack
- مصرف برق: رکهای انباشته به واحدهای خنک کننده بیشتری احتیاج دارند که این موضوع هزینههای مربوط به انرژی را افزایش میدهد. به طور کلی هر قدر تعداد سرورهای رک بیشتر باشد، میزان هزینههای انرژی نیز افزایش مییابد.
- نگهداری: قفسههای متراکم سرور به زمان زیادی برای عیب یابی و مدیریت نیاز دارند.
نیاز به خرید سرور اچ پی دارید؟
سرور Blade چیست؟
سرور Blade یک محفظه سرور است که چندین صفحه ماژلار مدار به نام پرههای سرور را در خود جای داده است. بیشتر سرورهای blade به CPU ، کنترل کنندههای شبکه و حافظه مجهز شدهاند. برخی از آنها نیز حتی درایو های ذخیره سازی داخلی دارند. سایر مولفهها مانند سوئیچها، پورتها و اتصالات برق از طریق شاسی با سرور به اشتراک گذاشته میشوند.
این محفظهها معمولاً اندازه گیریهای واحد دندانه داری دارند که به شما این امکان را میدهد فضای بیشتری ذخیره کنید. به علاوه ادمینهای سرور میتوانند هر یک از پرهها را دسته بندی کرده و یا هر یک را به صورت جداگانه و به عنوان یک سرور مجزا مدیریت کنند. معماری ماژولار این نوع سرورها آنها باعث میشود تا فرآیند اتصال و جدا کردن يک وسيله جانبي به راحتی انجام شود.
سرورهای Blade دارای قدرت پردازش بالایی برای پاسخگویی به نیازهای پیچیده محاسبات هستند. اگر پایگاه داده خنک کننده و انرژی کافی برای پشتیبانی از زیرساختهای متراکم را داشته باشد، این سرورها میتوانند سطوح بالایی از عملکرد را ارائه دهند.
مزایای سرور Blade
- مصرف کم انرژی: به جای تأمین برق و خنک کردن چندین سرور در رکهای جداگانه، شاسی برق چندین سرور را تأمین میکند. همین موضوع باعث کاهش انرژی میشود.
- پردازش نیرو: سرورهای Blade در حالی که فضای کمی را اشغال میکنند ، قدرت پردازش بالایی را ارائه میدهند.
- چند منظوره: این سرورها میتوانند میزبان سیستمهای عامل اصلی، پایگاه دادهها، برنامهها، خدمات وب و سایر فرآیندها و برنامههای سطح سازمانی باشند.
- در دسترس بودن: محیط سرور Blade عملیات نظارت و نگهداری متمرکز، تعادل بارها و خرابی خوشهای را سادهتر میکند. در این میان Hot swapping نیز به افزایش در دسترس بودن سیستم کمک میکند.
معایب سرور Blade
- هزینههای پیش پرداخت: با گذشت زمان هزینههای عملیاتی استفاده از این سرورها به لطف رابطهای مدیریتی ساده و مصرف کمتر انرژی، کمی معقول شده است. با این حال سرمایه اولیه، استقرار و هزینههای پیکربندی معمولا بالا هستند.
- هزینههای مربوط به انرژی: محیط و دمای هوایی که در آنجا سرور های Blade با تراکم بالا نگهداری میشوند، نیازمند کنترل دقیق هستند. در نتیجه هزینههایی نیز باید برای گرمایش، سرمایش و تهویه محیط صرف شود.
سرور Tower چیست؟
سرور Tower سرورهایی با پیکربندی شاسی مستقل هستند. این سرورها با حداقل قطعات و نرم افزار تولید میشوند، بنابراین مشتریان معمولی و سازمانی میتوانند خودشان سرورها را برای کارهای مدنظرشان شخصی سازی کنند. به علاوه سرور Tower معمولاً دارای اجزای اضافی مانند کارت گرافیک پیشرفته، رم یا لوازم جانبی نیستند.
سرور Tower معمولاً مشتریانی را هدف قرار میدهند که میخواهند سرورهای خود را سفارشی کرده و عملیات شخصی سازی را خودشان انجام دهند. به علاوه مشتریان میتوانند سرور Tower را به عنوان سرورهای عمومی، سرورهای ارتباطی، وب سرورها یا سرورهای شبکه كه با استفاده از پروتكلهای HTTP ادغام میشوند پیكربندی كنند. در نتیجه خریداران این نوع سرور میتوانند سفارشی سازی مورد نیاز خود را انجام دهند. یکی دیگر از مزیتهای آن این است که کسب و کارهای کوچک میتوانند برای داشتن یک سرور قدرتمند و اجرای چندین پردازش، از سرور Tower استفاده کنند.
آنها از خارج شبیه کیسهای دسکتاپ هستند. نصب چندین سرور تاور، به صفحه کلید ، موش و مانیتور جداگانه احتیاج دارد. یا سوئیچهایی که امکان به اشتراک گذاری وسایل جانبی را امکان پذیر میکند. آنها میتوانند فضای ذخیره سازی شبکه را مانند هر نوع سرور دیگری به اشتراک بگذارند.
مزایای سرور Tower
- مقیاس پذیری کارآمد: سرورهای Tower با حداقل تنظیمات ارائه شده و بنابراین مدیر IT میتواند آنها را بر اساس نیازهای مدنظرش ارتقا دهد. همچنین معمولاً هزینه خرید آنها از سرورهای کامل رک مونت کمتر است.
- هزینههای پایین خنک سازی: به دلیل تراکم کمتر این نوع سرورها، خنک شدن Towerها نسبت به سایر سرورها هزینه کمتری دارد.
معایب سرور Tower
- هزینه ارتقا: محبوبیت سرورهای Tower بین مشتریان به دلیل قابلیتهای سفارشی سازی آن میباشد. اما برای ارتقا اجزای سخت افزاری و نرم افزاری این سرور به یک سطح بالاتر، نیازمند صرف هزینه هستید.
- فضای نگهداری بزرگ: این سرورها در رکها جای نگرفته و باید فضای زیادی در دیتاسنتر یا محیط کاری را به آنها اختصاص داد. به علاوه برای عیب یابی، افزودن یا به روزرسانی اجزای داخلی نیز باید محفظههای سرور را باز کنید.
- مدیریت محیط نامناسب: در محیطهای چندگانهای که سرورهای Tower قرار دارند، مدیر IT باید دستگاههای خارجی را به هر سرور جداگانه وصل کند.
خلاصه بررسی سرور Blade ، سرور Rack و سرور Tower
هر سه نوع سرور میتوانند در مدیریت کسب و کار و دیتاسنتر استفاده شوند. انتخاب بین این سه نوع سرور کار چندان سختی نیست، چراکه هر سه نوع سرور توانایی عملکرد بالا را دارند. در نتیجه مهمترین موضوع برای انتخاب یکی از آنها تناسب آن سرور با نیازهای مورد نظر شما میباشد.
نوع سرور | توضیحات | کاربرد |
سرور Rack | بدون محفظه سخت خارجی طراحی شده است، در نتیجه اسلاتها داخل چارچوب رک قرار میگیرند. | مناسب برای مشاغلی است که به حداکثر 25 سرور نیاز دارند، اما فضای پایگاه داده آنها محدود میباشد. |
سرور Blade | یک صفحه مدار که با حداقل اجزا طراحی شده است. این سرور به محفظهای نیاز دارد تا چندین تیغه یا Blade را در خود جای داده و مواردی مانند رساندن برق، عملیات خنک سازی اتصالات شبکه ، پورتها و رابط مدیریت را فراهم میکند. | از قابلیت این سرور پردازش با سرعت بالا در یک محیط متوسط میباشد. سرورهای Blade در محیطهای با مقیاس پذیری بالا به خوبی کار میکنند. |
سرور Tower | یک سرور مستقل است که در یک شاسی ایستاده ساخته شده است. Tower ها معمولاً با حداقل اجزای سازنده و نرم افزارهای از قبل بارگیری شده ارائه میشوند، بنابراین کاربران میتوانند آنها را با توجه به نیازهای خاص خود بهینه کنند. | سرور Tower در یک کسب و کار کوچک نیز میتواند از نظر هزینه مقرون به صرفه باشد و در عین حال باعث رشد دادهها شود. اگر شرکتهایی نیاز به قابلیت بهینه سازی و سفارشی سازی بالایی در سرور خود دارند، میتوانند از مزایای این نوع سرور بهره مند شوند. |